domingo, 29 de julio de 2012

LES CALAMARSADES D'ESTIU

AQUEST ESTIU HEM TINGUT UNES FORTÍSSIMES CALAMARSADES A CATALUNYA.
LA PRIMERA VA TENIR LLOC EL 5 DE JULIOL.
LA CAIGUDA DE LA PEDRA VA DURAR 12 NINUTS SUFICIENT PER POVOCAR GRANS DESTROSSES ALS HABITATGES I SOBRETOT ALS CAMPS DE CONREU.
CONTEMPLEU AQUESTS VIDEOS.
PEDREGADA

CALAMARSADA

ELS DIARIS RECOLLIEN AIXÍ LA TRISTE NOTÍCIA

Mollerussa podria demanar la declaració de zona catastròfica

Les fortes pedregades d'aquest dijous malmeten cultius, cablejat elèctric i mobiliari urbà
La calmarsada, amb pedres que van arribar en alguns casos a la mida d'un ou, ha afectat molts pagesos i veïns, sobretot a les comarques del Pla d'Urgell, el Segrià, les Garrigues i l'Urgell. Tot i que, sortosament, no s’ha de lamentar cap ferit, els Bombers de la Generalitat van rebre ahir 39 avisos i van fer 20 sortides relacionades amb la pluja, la meitat a Mollerussa.
imatge

Alguns vehicles també van patir grans desperfectes per la pedregada

Mollerussa va ser una de les ciutats més afectades per la pedregada d’ahir al vespre. Les pedres, que van arribar als sis centímetres de diàmetre, van produir importants desperfectes a vehicles, persianes i vidres d'edificis, també al cablejat elèctric i al mobiliari urbà. Encara no s'han comptabilitzat els danys però l'Ajuntament de la ciutat estudia demanar la declaració de zona catastròfica.

La tempesta, però, ha afectat sobretot els cultius. La collita de blat de moro i poma és la més malmesa. Responsables de la fruita del Sindicat Unió de Pagesos es reuneixen aquest matí amb el Departament d’Agricultura per avaluar els danys.
LLUNES DELS COTXES FORADADES

FRUITA FETA MALBÉ

UNA BONA COMPARACIÓ PER PERCEBRE LA GRANDÀRIA D' UNA BOLA DE GEL
UNA EXPLICACIÓ CIENTÍFICA D'AQUEST METEOR
 Calamarsa



Un gra de calamarsa excepcionalment  gran.
Tempesta de calamarsa.
La calamarsa, calabruix, granissa o pedra és un tipus de precipitació que consisteix en partícules irregulars de gel. La calamarsa es produeix en tempestes intenses en les quals es produeixen gotes d'aigua sobrerefredades, és a dir, encara líquides però a temperatures per sota del seu punt normal de congelació (0 °C), i ocorre tant a l'estiu com a l'hivern, encara que el cas es dóna més quan està present la canícula. L'aigua sobrerefredada continua en aquest estat a causa de la necessitat d'una llavor sòlida inicial per a iniciar el procés de cristal·lització. Quan aquestes gotes d'aigua xoquen en el núvol amb altres partícules gelades o grans de pols poden cristal·litzar sense dificultat congelant-se ràpidament. En les tempestes més intenses es pot produir precipitació gelada en forma de calamarsa especialment gran, quan aquest es forma en el centre de forts corrents ascendents. En aquest cas la bola de calamarsa pot romandre més temps en l'atmosfera disposant d'una major capacitat de creixement. Quan l'embranzida cap amunt cessa o la calamarsa ha arribat a una grandària elevada l'aire ja no pot aguantar el pes de la bola de calamarsa i aquesta acaba caient.
Les boles de calamarsa solen ser petites, d'alguns mil·límetres de diàmetre. No obstant això, de tant en tant s'originen boles molt majors, de diversos centímetres de diàmetre degut al fet que en la circulació ciclònica de la tempesta, les petites boles ascendeixen i descendeixen diverses vegades formant-se diferents capes de gel, unes sobre unes altres. Depenent de la seva grandària, les boles de calamarsa poden no ser més que una petita molèstia, causar danys en automòbils i estructures de cristall o fins i tot matar a persones. A causa del seu procés de formació totes elles tenen una estructura en forma de capes de ceba.
La bola de calamarsa més pesant registrada va caure a Coffeyville, Kansas (Estats Units), el 3 de setembre de 1970, i pesava 770 grams, tenint un radi de 14,5 cm. La bola de calamarsa més gran que s'ha registrat va caure a Aurora, Nebraska el 22 de juny del 2003 i tenia un radi de 17,8 cm, encara que el seu pes era inferior a la qual es va trobar a Coffeyville.

Jo mateix vaig poder comprovar l'estat en que va quedar una plantació de perers i vaig fer aquestes fotos




TAMBÉ VAIG FER UNA BONICA FOTO( M'HO SEMBLA A MI) D'UNA PARELLA D'ABELLEROLS A LA  BRANCA D'UN AMETLLER QUE TAMBÉ MOSTRA ELS EFECTES DE LA PEDREGADA.

QUE US SEMBLA SI ANEU CERCANT LES COMARQUES ON S'HAM PRODUÏT AQUESTS DESASTRES NATURALS. RECORDEU:
Pla d'Urgell, el Segrià, les Garrigues i l'Urgell

No hay comentarios:

Publicar un comentario